Fetoskopi, küçük bir teleskopik kameranın, rahim içinde bebeğin bulunduğu amniyotik kese içine uygulandığı cerrahi bir prosedürdür. Kamera ultrason kılavuzluğunda yerleştirilir ve sadece 1-2 mm genişliğindedir. Kamera yerleştirildikten sonra cerrah, fetüsü, plasentayı ve rahmin içini bir televizyon ekranında görebilir. Cerrah, kameranın yanı sıra, ısı enerjisi yayan lazer fiber, kateterler, iğneler, özel balonlar vb. farklı küçük aletler uygulayabilir.
Fetoskopi tipik olarak ameliyathanede yapılır. Prosedür genellikle lokal anestezi altında yapılır. Anneye ayrıca müdahale sırasında gevşetilmek için intravenöz (IV) ilaç verilir, ancak işlem sırasında uyumaz ve IV antibiyotikler verilir. Annelerden işlemden önce en az 8 saat aç olmalıdır. Bazı prosedürler için fetus, müdahale etmeden önce hareket etmesini veya ağrı hissetmesini önlemek için ilaç alacaktır. İşlemden sonra anne bir gece hastanede kalacaktır.
Fetoskopiler hangi koşullar için yapılır?
Fetoskopi çok çeşitli koşullar için yapılabilir. İkiz ikiz transfüzyon sendromu, ciddi konjenital diyafragma fıtığı veya alt idrar yolu tıkanıklığı bunların başlıcalarıdır.
Gebelik için fetoskopi riskleri nelerdir?
Fetoskopinin ana riskleri suyu erken gelmesi (Erken membran rüptürü) ve erken doğumdur. Bu riskleri azaltmak için genellikle uterus kasılmalarını önlemek için ilaçlar uygulanır. Fetoskopi sonrası doğum zamanının ortalama gebelik yaşı 34-35 haftadır.
Anne için fetoskopi riskleri nelerdir?
Anne için fetoskopi riskleri azdır. Ana riskler, kesi yerinde enfeksiyon ve kanamadır. Antibiyotikler, enfeksiyonu önlemek için prosedürden önce önleyici olarak uygulanır. Fetoskopi uterusa kalıcı olarak zarar vermez.
Kaynak:
http://womensandinfantshealth.ca/treatments_therapies/fetoscopy/