Başa
Operasyonlar »
Histeroskopi

Histeroskopi nedir?

Histeroskopi, anormal kanama, tekrarlayan düşük, gebe kalamama, rahim içi anormalliklerin nedenlerini teşhis etmek ve tedavi etmek için kullanılabilecek bir prosedürdür . Prosedür, doktorunuzun histeroskop adı verilen bir aletle uterusunuzun içine bakmasını içerir. Bu, rahim ağzını ve rahmin iç kısmını incelemek için vajinaya yerleştirilen ince, ışıklı bir kameradır. Histeroskopi, tanı sürecinin veya ameliyat prosedürünün bir parçası olabilir.

Tanısal histeroskopi nedir?

Rahim problemlerini teşhis etmek için tanısal histeroskopi kullanılır. Tanısal histeroskopi histerosalpingografi (HSG) gibi diğer testlerin sonuçlarını doğrulamak için de kullanılır. HSG, rahim ve fallop tüplerini kontrol etmek için kullanılan bir X-ışını boya testidir. 

Tanısal histeroskopi, laparoskopi gibi diğer prosedürlerle veya dilatasyon & küretaj gibi prosedürlerden önce kullanılabilir . Laparoskopide doktorunuz uterusunuzun, yumurtalıklarınızın ve fallop tüplerinin dışını görmek için karnınıza bir endoskop (fiber optik kamera ile donatılmış ince bir tüp) yerleştirir. Endoskop göbeğinizin içinden veya altına yapılan bir kesi yoluyla uygulanır.

Operatif histeroskopi nedir?

Operatif histeroskopi, tanısal histeroskopi sırasında tespit edilen anormal bir durumu düzeltmek için kullanılır. Tanısal histeroskopi sırasında anormal bir durum tespit edilirse, ikinci bir ameliyat gerekliliğinden kaçınarak aynı anda operatif histeroskopi yapılabilir. Operatif histeroskopi sırasında gerekli olan aletler histeroskoptan uygulanır.

Histeroskopi ne zaman kullanılır?

• Polipler ve myomlar: Histeroskopi rahimde bulunan kitleleri çıkarmak için kullanılır.

• Adezyonlar: Asherman Sendromu olarak da bilinen rahim adezyonları, uterusta oluşabilen ve adet akışında azalmanın yanı sıra kısırlığa yol açabilen skar dokusu bantlarıdır. Histeroskopi, doktorunuzun yapışıklıkları tanısına ve tedavisini sağlar.

• Septumlar: Histeroskopi, rahim septumuna (perde) sahip olup olmadığınızın belirlenmesine ve tedavi edilmesini sağlar.

• Anormal Kanama: Histeroskopi, rahim kaynaklı anormal kanamaların tanısı ve tedavisinde kullanılır

Histeroskopi ne zaman yapılmalıdır?

Doktorunuz adet döneminizden sonraki ilk hafta içinde histeroskopiyi önerebilir. Bu zamanlama doktora rahminizin içinin en iyi görüntüsünü sağlayacaktır. 



Kaynak:
https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/10142-hysteroscopy#:~:text=Hysteroscopy